Hoppa till innehåll

Freeshops på landsbygden!

Vi undersöker just nu hur det på ett enklare sätt går att bidra till minskad konsumtion genom freeshops på landsbygden, specifikt i orterna Askersund och Latorp. Vi har via föreläsningar och workshops mött många engagerade människor och är helt säkra på att vi alla, tillsammans, kan bidra ytterligare till att skapa planetnytta, freeshops är ett sätt.

FREESHOP – VAD ÄR DET?
Det är en butik där allt är gratis. Dit alla kan ge bort saker de inte använder och/eller ta saker de behöver. Det huvudsakliga syftet är att saker ska hamna där de används, utan pengar inblandat. Freeshopping är bra, både för den egna ekonomin och vår framtid och ger människor möjlighet att visa lokal solidaritet. Vad kan skänkas? Ja, i stort sett allt. Det kan vara kläder, möbler, målarfärg, växter, verktyg. Allt förutom alkohol, tobak, narkotika, läkemedel, vapen och djur.

VARFÖR VILL VI UNDERSÖKA DETTA?
Många i vårt samhälle har de senaste åren blivit varse om att vi konsumerar mer än vad vårt jordklot kan hantera. Vi överkonsumerar det mesta, som tex mat, kläder, elektronisk utrustning, mobiltelefoner osv. Ta kläder som ett exempel. Den textila produktionen är en miljöbov som bidrar till mer växthusgaser än flyget och sjöfart tillsammans. Att tillverka ett par jeans kräver 10 000 liter vatten och 2 kg kemikalier. Detta är några exempel på varför vi behöver minska konsumtionen av nyproducerat och istället köpa second hand, byta och ta emot gratis.

Vi vill skapa plats i samhället för en attitydförändring kring vår konsumtion.

Förstudien gör vi med stöd av Leader Mellansjölandet och slutrapport kommer presenteras under 2022.