Hoppa till innehåll

Sluta, minska, minimera…

Jo, för det är inte svårare än så. Minska drastiskt dina köp av nyproducerat! Det finns så många andra alternativ att välja mellan – köp second hand, byt med någon, hyr av någon, lappa och laga, gör en remake.

Visst, vissa saker kan vara svåra att köpa second hand eller byta sig till. Underkläder, skor, träningskläder och annat intimt eller som på grund av extremt användande slits snabbt.

Så hur ska man tänka då? Jo, välj dina nyinköp varsamt. Gör endast nyinköp när de faktiskt behövs. Leta fakta och information, läs på, ifrågasätta och välja en så hållbar produkt som möjligt. Låt tiden gå mellan tanke och köp, så att du är riktigt säker på att det du planerar att köpa verkligen är något du behöver, något du inte kan få tag i på annat sätt och att du valt en så hållbar produkt som möjligt.

  • fundera på ditt behov – behöver du egentligen köpa något alls och kommer du verkligen använda det du funderar på att köpa?
  • fundera på vilket/vilka material du vill bära på din kropp och belasta miljön med vid produktionen – vad finns det att välja på marknaden?
  • leta efter en produkt med rättvisemärkningar, hållbarhetsmärkningar och ekomärkningar
  • leta efter en produkt som om möjligt är närproducerad och stöd lokal produktion och hantverk