Hoppa till innehåll

Varför ska jag laga en strumpa?

Eller en t-shirt som fått ett hål eller en fläck? Det finns många anledningar. Här är några av dem.

MILJÖ – för att vi ska överleva på jorden och ge kommande generationer samma möjligheter som vi har.

Foto: NASA Goddard Photo and Video

För att tillverka ett par jeans krävs det ca 11 000 liter vatten.

Att tillverka en enda t-shirt kräver 1kg kemikalier.

Textilproduktionen släpper ut 1,2 biljoner ton växthusgaser per år. Det är mer än flygfart och sjöfart tillsammans!

Bomullsodlingar upptar 2,5 % av världens totala odlingsareal, men besprutas med 25% av den totala mängden bekämpningsmedel.

ETIK – det är ju en annan, eller rättar sagt miljoner andra, människor som varje dag sliter och betalar med sin hälsa för att producera alla dessa kläder som vi köper, sliter (och ofta inte ens det) och slänger. Utan att fundera på vad produktionen, av till exempel strumpor, egentligen innebär för andra människor, våra medmänniskor.

Den 23 april 2013 upptäcktes sprickor i väggarna och i de bärande pelarna på Rana Plaza, ett åttavåningshus i Bangladesh huvudstad Dhaka. Butikerna, banken och kontoren på de två understa våningarna stängde direkt och håll stängt även dagen efter. Textilarbetarna på de övre våningarna ville också hålla stängt dagen efter upptäckten av sprickorna men beordrades att gå in och arbeta, eller förlora en månads lön. En kort stund senare kollapsade byggnaden vilket ledde till att 1134 människor dog och många fler skadades, även barn som passades i ett av rummen i huset när föräldrarna arbetade.

Att bilda en fackförening innebär hög risk att förlora sitt arbete.

Det är vanligt att fabrikerna saknar nödvändig säkerhetsutrustning som nödutgångar och brandvarnare.

Det kan vara uppemot 40 grader varmt i fabrikerna.

Vissa fabrikörer låser dörrarna till fabrikerna så att textilarbetarna inte kan komma in, eller ut, under deras arbetstid.

Rätt skyddsutrustning saknas ofta. Även på skinngarverier, som använder bland annat trevärt krom, saknar arbetare ofta handskar och skor när de arbetar med hudarna.

96 timmars arbetsvecka är normalt för en textilarbetare.