Hoppa till innehåll

Slänga kläder? Varför?

Ja, det är en fråga som alla bör ställa sig. Varför slänger någon kläder?

Foto: Florencia&Pe, flickr.com
Foto: Florencia&Pe

Vi har funderat mycket på detta men kan inte ge varken ett eller rätt svar. Men vi tror att det är för att många helt enkelt inte vet vad dem ska göra med kläderna i annat fall. Vi har under några generationer blivit matade med att det är ok att köpa och slösa och dessutom med lösningen att ner i soporna kan allt åka.

INTE i soporna!

Men, nu är det ju inte riktigt så. För mycket ska faktiskt inte slängas i soporna. Ett bra exempel är kläder och textilier. Allt ifrån strumpor och jackor till gardiner och handdukar.

Så vad ska jag göra med mina trasiga strumpor då eller tröjan som jag tröttnat på? Eller påslakanet som inte längre passar in med resten av inredningen i sovrummet?

Foto: Pixabay

LAGA en strumpa?

Trasiga strumpor går faktiskt att laga. Jepp! den var inte många beredd på. Men så är det. Efter att man lagat några strumpor börjar man fundera på varför strumpor inte håller längre än dem faktiskt gör. Ja, det är väl värt att fundera på och svaret är KVALITEN. Om vi lär oss köpa saker med bra kvalitet håller dem också längre. Men varför gör vi inte bara det då? Det är idag ganska svårt som konsument att reda ut vad bra kvalitet är och, så kostar det mer. Den sista faktorn begränsar många, för vi har lärt oss att det ska gå att köpa saker billigt. Problemet är bara att då håller dem inte heller lika länge, går inte lika lätt att laga (eller alls) och vi behöver då lägga både mer tid och pengar på att antingen laga hela tiden eller köpa nytt. Det sista gör många, dels för att vi också glömt att vi själva kan laga. Det är faktiskt väldigt enkelt! Här kan du se hur man lätt lagar ett par vanliga bomullsstrumpor.

Men ok då, jag kan väl laga en strumpa tänker du.

Eller så tänker du precis tvärt om. Att nej jag ska då inte laga någon förbaskad strumpa! När ska jag hinna det, vilja det eller orka det? Då ska du läsa lite mer här istället.

TRÖJAN då?

Men tillbaka till dig som tar klivet och lagar. Jätte bra! Men tröjan då tänker du sen, den jag tröttnat på, utan att det är något fel på den. Ja, här blir det lite djupare. Du behöver helt enkelt fundera på varför du tröttnat på just den tröjan. Modet ändras, kroppsformen ändras, lusten och känslan för saker ändras men tröjan följer ju inte per automatik med och förändras. Är det något av det som skaver med just den där tröjan? Eller vill du bara handla något nytt?

Det är just där många hamnar, och handlar. Men att fundera på varför dem vill handla vill många inte riktigt göra. Har du gjort det? Det kanske känns onödigt, olustigt och skaver. Läs mer här då, kanske ändrar du dig lite och tänker att tröjan kanske funkar ett tag till eller kan du ändra tröjan så den känns roligare att använda igen? Eller kan du byta den, mot en annan tröja eller något annat plagg eller sak som du behöver? Eller kanske skänka den, ge den till någon annan? Det finns så många andra alternativ än att slänga. Så börja där, fundera på varför du vill slänga. Sen om du kan ändra något på tröjan, byta den eller ge bort den.

Foto: Snapwire

Tack!

Du har nu tagit ett stort steg mot en hållbar framtid. Allt räknas och gör skillnad!